Ale teďka se na tento oříšek podíváme hezky do hloubky, abychom se o něm dozvěděli, co nejvíce. Jste pro?
Vezmeme to hezky od začátku. Ledvinovník západní, na kterém kešu rostou, pochází z Brazílie, poté se s mořeplavci rozšířil i do ostatních oblastí jako je třeba Indie. Tomuto stromu, který dorůstá do výšky až 12 metrů a má žluto-růžové květy, se nejvíce daří v tropických oblastech, kde se teplota pochybuje v rozmezí 21˚ až 28˚C. Plody se sklízejí převážně ručně na plantážích, kde se dále pěstuje i bavlnovník nebo podzemnice olejná.
Mezi státy s největší produkcí právě těchto chutných a zdravých oříšků, patří Vietnam, Nigérie a Indie.
Kešu oříšky obsahují poměrně hodně tuků, ovšem mám na mysli ty zdravé tuky, které jsou našemu tělu prospěšné. Právě tyto tuky, které se nacházejí nejen v oříškách, ale i v avokádu, vajíčkách, semínkách, mléčných výrobcích, hořké čokoládě či kvalitních olejích.
A k čemu jsou tyto tuky dobré?
Naše tělo tuky potřebuje, jsou zdrojem energie chuti. Dále pomáhají při vstřebávání některých vitamínů a produkci hormonů, což je důležité hlavně u žen. Nedostatek tuků a kalorií ve stravě může způsobit nejen vypadávání vlasů a lámání nehtů, ale i ztrátu menstruace, což samozřejmě není v pořádku.
Kromě tuků jsou i zdrojem bílkovin, kterých obsahují kolem 18 g na 100 g. Vezmeme-li poměr bílkovin a kalorií, není to tedy žádný zázrak, ale na druhou stranu obsahují i spoustu minerálů, vitamínů, antioxidantů a přírodní afrodiziakum, což není vůbec na škodu, že?
Pyšnit se mohou obsahem železa, který podporuje krvetvorbu, zinek, který pomáhá při hojení ranek a přispívá k lepší imunitě, dále ještě mangan, měď a fosfor.
Co se týče vitamínů, tak v sobě ukrývají vitamín K, E a B. Pochlubit se kešu mohu i obsahem kyseliny listové, bez které by nebylo možné správné tvoření červených krvinek a je velmi důležitý při vývoji plodu.
Nevíte si rady, jak tyto oříšky zařadit do svého jídelníčku? Možností je několik.
První způsob je obyčejné „zobání“ večer u televize nebo během dne jen, tak jako svačinku.
Oblíbená jsou i oříšková másla, v tomto případě kešu másla, která se dnes již dělají i s různými příchutěmi. Jeho výroba není obtížná, a tak si ho můžete vyrobit i doma, stačí dát do výkonného mixéru oříšky a mixovat je, dokud nezískáte jemný krém. Tyto másla můžete opět mlsat je, tak lžičkou přímo ze skleničky nebo s nimi vylepšit svou snídani – palačinky, lívance, kaše, …
Lze je využít i do slaných jídel, například si je přidat do salátu jako chutný zdroj tuku. Vegani je mohou použít i na výrobu veganského sýra nebo při pečení.
Kromě „natural“ kešu ořechů, které mají široké využití, jsou k dostání i slané a pražené nebo v různých druzích čokolády.
Snad se Vám na ně začali sbíhat sliny a tento oříškový poklad nabitý vitamíny a minerály zařadíte do svého jídelníčku.
A na závěr si ještě povíme nějaké zajímavosti, které jste zřejmě nevěděli.
Na ledvinovníku západním rostou tzv. nepravé plody, který se také říká „kešu jablko“. V tomto nepravém plodu se nachází nažka, což je vlastně ten pro nás známý kešu ořech.
Jeden strom dokáže vyprodukovat kolem 50 kg kešu za rok, stromy mohou plodit i 30 let, ale musejí se prořezávat a jejich klíčivost je relativně malá.
Ledvinovník má více využití: první je samozřejmě sklizeň kešu, ale dále se větve, kůra a „kešu jablka“ dávají dobytku jako krmivo, také se používají do džemů a šťáv, ze kterých lze následně vytvořit pálenka či ocet. Ledvinovníkové dřevo je velni tvrdé, a proto se používá pro výrobu nábytku.
U brazilské řeky Rio Grande roste právě tento strom, který je zapsaný v knize rekordů pro svou neuvěřitelnou rozlohu, při pohledu shora vypadá jako byste se koukali na park, a ne na jeden strom. Z tohoto stromu se stala turistická atrakce.