Úvod »Sůl, chilli a koření» SOLIA Kajenský pepř 50g
Kajenský pepř
Bylinkáři často označují kajenský pepř neboli pálivé chilli papričky za "pána bylin". Získává se obvykle mletím z tobolek a semen dlouhých, zašpičatělých červených papriček se štiplavou chutí z rodu Capsicum.
Přimícháte-li trochu kajenského pepře k jiným bylinám, působí jako katalyzátor - to znamená, že spouští reakci ostatních bylin a umocňuje jejich účinek. Funguje také jako stimulans, který čistí a ředí krev, a tím zrychluje metabolismus a krevní oběh. Dále pomáhá při mnoha trávicích obtížích. Možná vás skutečně překvapí informace, že když si dáte trochu chilli pod jazyk ve formě tinktury nebo prášku, můžete tím dokonce předejít srdečnímu infarktu. Tato bylina zastavuje vnitřní krvácení a lze ji použít i přímo jako první pomoc na povrchu těla při krvácejícím zranění.
Podobně jako citrony i kajenský pepř v těle rozkládá a uvolňuje hlen, což prospívá dutinám, průduškám i plicím a umožňuje čistší a snazší dýchání.Má vysoký obsah vitaminu A a C, ale obsahuje také některé vitaminy ze skupiny B, dále draslík a vápník, které oba působí na tělo silně alkalicky. Nejaktivnější sloučeninou v kajenském pepři je kapsaicin způsobující pálivost papriček, kterou vnímáme chutí i při dotyku (proto asijští a mexičtí kuchaři používají při manipulaci s těmi nejostřejšími chilli papričkami gumové rukavice).Právě pálivost kajenského pepře přináší úlevu při bolestech, a proto se přidává do mnoha volně prodejných léků a mastí.
Pálivost paprik se měří ve Scovillových jednotkách. Kajenský pepř se pohybuje mezi 40 000 až 100 000 jednotkami na této stupnici. Lidem, kteří toto koření neznají, doporučuji, aby začali v dolní části stupnice. Pokud není na balení kajenského pepře tato hodnota uvedena, jeho pálivost obecně odpovídá 40 000 Scovilleho jednotek. Vždy použijte nejprve jen malé množství a pálivost pepře vyzkoušejte, dokud nezjistíte, jaké má vlastnosti a jak působí na vaše tělo.
Kajenský pepř (mleté chilli papričky) můžete koupit ve většině supermarketů, obvykle v oddělení koření, ale i v prodejnách s organickými potravinami a zdravou výživou. Vybírejte si pepř, který má tmavě červenou nebo oranžovou barvu. Jeho barva postupem času bledne. Měl by se skladovat na chladném, tmavém místě.
TIP
Jak odměřit dávku kajenského pepře do limonády: Použijte sadu odměrných lžic. Nejmenší lžička v sadě má obvykle velikost osminy čajové lžičky. Naplňte ji asi ze tří čtvrtin. Mnoha lidem připadá kajenský pepř zpočátku velmi pálivý, proto začněte nejprve s menším množstvím, než představuje přibližná jedna desetina čajové lžičky, až se postupně dostanete na plnou dávku.
Rázné řešení
Jednou jsem v garáži řezal na kotoučové pile dřevo. Stačila chvíle nepozornosti a pod kotoučem jsem nechal prsteníček. Hluboká rána sice nešla až na kost, ale silně krvácela. Vběhl jsem do kuchyně, otevřel nádobu s kajenským pepřem a nasypal ho rovnou do rány. Trvalo pět až deset vteřin, než pepř vytvořil bariéru, která krvácení úplně zastavila. Minutu, dvě to hodně pálilo, ale když jsem přestal klít, byl jsem rád, že rána přestala krvácet. Prst mám dnes už v pořádku, jen jizva mi Připomíná okamžik, kdy mi kajenský pepř pomohl z nejhoršího.
Země původu : Brazílie
SOLIA, spol. s r. o., Česká 248, 468 41 Tavnald