Ajúrvedské recepty
V této kuchařce najdete originální recepty kombinující principy vaření podle ájurvédské medicíny a středomořské stravy.
Autoři: MUDr. David Frej a Katka Weinerová
Popis:
Harmonická strava, vytvářená vhodnou kombinací potravin a koření, je základem návratu k rovnováze organismu. V této kuchařce najdete originální recepty kombinující principy vaření podle ájurvédské medicíny a středomořské stravy. Chutné pokrmy jsou natolik jednoduché, že je rychle zvládnou i kuchaři - začátečníci, a pokročilí v nich najdou inspiraci k obohacení svého kuchařského umění.
Recepty v této kuchařce odpovídají zásadám správné výživy. Principy vyzkoušené tisíce let dávají záruku, že dodržovanými zásadami lze obnovit rovnováhu a zdraví.
Pokrmy jsou harmonické, to znamená čerstvé, povětšinou vařené, vhodně kořeněné, výživné a hlavně chutné! V knize najdete recepty, které jsou určeny jak pro jednotlivé konstituce, tak i celkově vyvážené harmonické pokrmy. Součástí receptů jsou nápoje podporující trávení.
Obsah:
ÁJURVÉDA – MEDICÍNA DLOUHOVĚKOSTI
Základní principy ájurvédy......13
Naše konstituce .........................13
Určování osobní konstituce (test) ......................................14
Dotazník k určení konstituce .....15
Váta ...........................................18
Pitta ...........................................20
Kapha .......................................22
Zdraví a nemoc ..........................24
Denní režim a roční období .....25
Roční režim ...............................26
Stravovací doporučení pro roční doby ........................26
Vzorové menu ............................27
Strava z pohledu ájurvédy .......31
Agni – princip trávení potravy....32
Áma ...........................................33
Šestero chutí ..............................34
Účinek potravin ........................37
Zásady zdravého stravování.......37
Syrová a vařená strava ...............40
Ohřívaná jídla ............................41
Zásaditá a kyselinotvorná strava42
Vegetariánství – ano či ne?.........43
Obsah
Úvod............................................9
Skupiny potravin......................45
Celozrnné obiloviny ..................45
Zelenina.....................................47
Ovoce ........................................50
Luštěniny ..................................51
Ořechy a semínka ......................52
Sladidla......................................54
Mléčné výrobky..........................56
Vejce ..........................................59
Maso .........................................60
Ájurvéda a koření ....................61
Ájurvédská koření a jejich směsi 61
Koření a potraviny .....................66
Tuky a oleje ...............................67
Kombinování potravin .............70
Nevhodné kombinace ................71
Pitný režim ...............................72
Co nemáme pít? .........................73
Strava a mysl ............................75
Zásady správné úpravy jídel ....76
Jak vařit?....................................76
Vaříme... ...................................77
· II ·RECEPTY PRO ZDRAVÍ
Směsi koření ..............................82
Snídaně......................................85
Sladké snídaně...........................85
Slané snídaně.............................86
Polévky ......................................88
Zeleninový vývar........................88
Vodové polévky .........................89
Polévky krémové ........................91
Zahuštěné polévky .....................92
Hlavní jídla ................................96
Kičadi – základní harmonický pokrm.................96
Obilná jídla ...............................97
Zeleninová jídla .......................104
Luštěniny.................................114
Panír .......................................118
Saláty.......................................120
Přílohy .....................................124
Teplé zeleninové přílohy ..........128
Dezerty a sladká jídla ...............131
Dochucovadla..........................140
Ořechy a semínka ....................149
Nápoje .....................................150
Teplé nápoje.............................150
Studené nápoje ........................152
Lassí ........................................153
Ovocné a zeleninové šťávy........154
Čaje..........................................155
DODATKY
Doporučení potravin u základních konstitučních typů......................................178
Ovoce ......................................178
Zelenina...................................179
Obiloviny .................................180
Luštěniny.................................180
Mléčné výrobky........................181
Živočišné potraviny .................181
Nápoje .....................................182
Semínka...................................183
Oleje ........................................183
Ořechy .....................................183
Koření......................................184
Sladidla....................................184
Dochucovadla..........................185
Příprava ghí............................185
Abecední rejstřík jídel ..............186
Seznam vyobrazených jídel ......189
Publikace: Váz., 192 stran, 2010, 2.dotisk, ISBN: 978-80-7281-402-2