Tento web využívá k poskytování služeb, usnadnění použití, analýze návštěvnosti a personalizaci reklam soubory cookies. Používáním webu vyjadřujete souhlas s použitím cookies. Více informací naleznte v sekci "Jak nakupovat".

Mandle plné benefitů jako ideální svačinka při hubnutí

15.10.2022

Mandle plné benefitů jako ideální svačinka při hubnutí

Mandle. Oříšek, který asi všichni znají, patří právě mezi ty nejoblíbenější. Ale víte, kde a jak se pěstuje nebo proč jsou vlastně tak oblíbenou pochoutkou? I když se mandle považují za ořech, skutečnost je jiná. O ořech se prakticky vůbec nejedná. Jedná se o jádro pecky stromu, který se nazývá mandloň obecná. Ten to strom roste v subtropech nebo chráněných a teplých oblastech mírného pásu, kde se daří i tabáku, pomerančům či olivám. Mandloň je příbuzná se s broskvoní, třešní a meruňkou, jejich plody jsou podobné. Tento strom můžeme spatřit i tady, na Moravě. Protože toto podnebí není, tak příznivé, dorůstají tedy jen 6 metrů a neplodí tolik plodů. Květy těchto stromů jsou bílé a růžové barvy. Nejvíce mandlí se vypěstuje v Kalifornii, která jich vyprodukuje přes 80 % z celosvětové produkce. Na druhém místě je pak Austrálie s necelými 10 %. Co se týče Evropy, tak tady mezi největší pěstitele patří Španělsko, v celé Evropě se pak vypěstuje něco přes 5 %.

 

Tyto lahodné ořechy („pecky“) patří mezi nejoblíbenější, a to nejen kvůli své skvělé chuti. Mají i spoustu vitamínů, minerálů a benefitů. Obsahují vitamín E, jehož nedostatek způsobuje neurologické potíže a snižuje obranyschopnost. Dále se v nich ukrývá i vitamín B a vápník, který je důležitý pro naše kosti. Co se týče minerálů, i těch mají hodně. Jsou zdrojem hořčíku, fosforu, draslíku, manganu, mědi a zinku. Také jsou na 2. místě v počtu kalorií u ořechů, první místo zabírají kešu ořechy. Mandle obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, zdravé tuky, bílkoviny, a proto bývá nazýván nutričně nejbohatším ořechem. Při studiích bylo zjištěno, že mandle obsahují více prospěšných látek, jíme-li je neloupané, tedy i s hnědým obalem.

 

Kromě těchto vitamínů a minerálu mají i spoustu jiných benefitů. Díky obsahu vlákniny pomáhají při zácpě a udrží déle pocit sytosti, takže jsou ideální svačinkou při hubnutí. Pozor si ale musíme dávat na množství, které sníme, protože stejně jako ostatní ořechy, tak i mandle mají vyšší obsah kalorií. Zlepšují trávení díky probiotickým látkám, které obsahují a také pomáhají při pohybu potravy v tlustém střevě. Jsou vhodné pro diabetiky pomáhají při snižování hladiny cukru v krvi, dále regulují cholesterol a díky tukům zvyšují vstřebávání vitamínů i ostatních živin. Stejně jako se říká o vlašských ořechách, že jsou dobré na mozek, totéž platí i pro mandle. Obsahují 2 velmi důležité látky – riboflavin a L-karnitin, které podporují zvyšování aktivity našeho mozku a snižují riziko propuknutí Alzheimerovy choroby. Díky obsahu fosforu přispívají ke zdravému chrupu a kostí. Při konzumaci těchto oříšků si však musíme dávat pozor, zda-li na ně nejsme alergičtí.  Alergie se může projevit různými způsoby – nevolnost, bolest břicha, průjem, potíže s dýcháním nebo polykáním, svědění, …

 

Použití mandlí je široké. Můžeme je jíst jen, tak samotné jako svačinku nebo zobání u televize, což je asi nejznámější způsob konzumace. Mezi oblíbenou pochoutku patří i mandlové máslo, které buď můžeme koupit v obchodě již hotové, a nebo si ho můžeme vyrobit doma. Výroba je naprosto jednoduchá, stačí dát mandle (lepší jsou loupané) do mixéru o velkém výkonu a mixovat, dokud nedostaneme požadovanou krémovou konzistenci. Hotové mandlové máslo se dá namazat na chléb, ozdobit si s ním ovesnou kaši nebo ho jíst jen tak lžičkou. Do svého jídelníčku můžete tyto oříšky zařadit i ve formě mandlového mléka, které je bez laktózy, a tak je vhodnou náhražkou klasického kravského mléka pro ty, co na ní mají intoleranci. Při pečení jsou mandle také oblíbené. Buď je můžeme použít na ozdobení nebo jako mandlovou mouku, která je bezlepková. Na našem e-shopu můžete zakoupit mandle celé, a to buď přírodní nebo loupané. Kromě těchto 2 druhů lze koupit i plátky mandlí, mandle pražené či solené.

 

Jejich rozdělení se prování podle vlastností, například podle tvaru a velikosti. Mezi základní druhy patří Kalifornia, Mission a Nonpareil. Doufáme, že po přečtení tohoto článku se rozhodnete mandle zařadit do svého jídelníčku, pokud jste tak ještě neučinili. Zamilujete se do nich a nebudete svého rozhodnutí litovat.

 

 

 

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

OTJkYmY5ND