Tento web využívá k poskytování služeb, usnadnění použití, analýze návštěvnosti a personalizaci reklam soubory cookies. Používáním webu vyjadřujete souhlas s použitím cookies. Více informací naleznte v sekci "Jak nakupovat".
Ok

Kosový olej - Využití má nejen v kuchyni

14.09.2022

Kosový olej - Využití má nejen v kuchyni

Většina z Vás používá slunečnicový, olivový nebo řepkový olej. Existují ale i jiné, méně používané, které Vás mohou mile překvapit např. dýňový, avokádový, palmový a v neposlední řadě právě kokosový.

 

O kokosovém oleji jste už určitě slyšeli. Pochází původně pochází z Asie a jedná se o jedlý olej, který ovšem lze použít i mimo kuchyni. Získává se z plodů kokosovníku ořechoplodého, který se jinak také nazývá kopra. Jeho struktura je pevná a bílá, má nízkou teplotu tání - 25˚C a lze ho skladovat v chladu i při pokojové teplotě. Svou konzistencí i barvou se při teplotě do 25 ˚C velice podobá sádlu.

 

Stejně jako ostatní oleje, tak i tento se skládá téměř jen z tuku, a tudíž má i vyšší počet kalorií. Na druhou stranu však obsahují i spoustu prospěšných látek a vitamínů. Z vitamínů zde nalezneme vitamín E, K a B komplex, dále obsahuje kyselinu laurovou, kaprovou, palmitovou, stearovou, …

 

Tyto kyseliny mají spoustu blahodárných účinků, mezi které patří protizánětlivé a protivirové účinky. Dále obsahují i přírodní antioxidanty a podporuje imunitu a přirozenou obranyschopnost organismu.

 

K ČEMU SE POUŽÍVÁ?

Tento olej lze využít, jak v kuchyni, tak i při péči o pokožku a je tedy vhodný pro vnitřní i vnější použití. U nás není ještě úplně známý, zatím se využívá především v orientální kuchyni, především je hojně využívaný na vaření exotických pokrmů.

 

Lze ho vyměnit i za máslo např. při pečení. Díky své jemné chuti kokosu se skvěle hodí k pečení koláčů, buchet, bábovek a spoustu druhů cukroví. Mile Vás překvapí jeho chuť přidáním do krémů a náplní.

 

Kokosový olej je velice využívaný i pro výrobu přírodní kosmetiky – pleťových či vlasových masek, krémů a šampónů pro krásné lesklé a obohacené vlasy. Také jej můžete použít jako masážní emulzi, po které bude Vaše pokožka heboučká a hydratovaná, tudíž je vhodný i pro atopiky. Budete-li si jím mazat jizvy či strie, kokos Vám pokožku zklidní a dostatečně hydratuje.

 

VĚDĚLI JSTE, ŽE EXISTUJE VÍCE DRUHŮ?

Ano, opravdu existuje několik druhů kokosového oleje. Podle způsobu výroby ho můžeme rozdělit na rafinovaný a panenský, případně extra panenský.

 

Co se týče smažení je vhodnější především rafinovaný kokosový či panenský kokosový olej, smažíme-li při nižších teplotách.

 

Vůně i chuť rafinovaného kokosového oleje je neutrální, můžeme ho tedy použít i pro přípravu slaných pokrmů. Je vhodný i pro vaření a smažení při vyšších teplotách. Bod přepálení je vyšší než u panenského kokosového oleje, a to 232 ˚C.  Vyrábí se pomocí rafinace, což je čistý proces – ztrácí se kokosová vůně i chuť, zároveň dochází i k bělení. Takto vyrobený kokosový olej je častokrát levnější než kokosový olej panenský.

 

Panenský neboli také nerafinovaný kokosový olej má svojí typickou známou kokosovou chuť i vůni. Výroba probíhá z dužiny čerstvého kokosu rychlým sušením či mokrým mletím a dále probíhá mechanické lisování. Panenský neboli čistý se mu říká, protože při výrobě není zapotřebí žádných chemických látek, a tudíž si zachovává všechny svoje vlastnosti.

Právě panenský kokosový olej je vhodný pro výrobu přírodní kosmetiky, která se v posledních letech stává čím dál, tím více oblíbená. Dokonce působí proti vráskám, vlasy budou hebké, vyživené a lesklé, zvyšuje kvalitu nehtů či jej můžete použít i jako zubní pastu.

 

KOKOSOVÝ OLEJ A NÁŠ E-SHOP?

Na našem e-shopu naleznete hnedka několik značek a velikostí balení kokosového oleje. Můžete si je zakoupit, jak po větším balení (1 000 ml a 2 700 ml), tak i po menším (450 ml) pro ty, kteří chtějí kokosový olej vyzkoušet poprvé.

 

Doufáme, že Vás tento článek obohatil, kokosový olej vyzkoušíte a postupem času se stane neodmyslitelnou součástí Vaší domácnosti.

OTA0MmU