Tento web využívá k poskytování služeb, usnadnění použití, analýze návštěvnosti a personalizaci reklam soubory cookies. Používáním webu vyjadřujete souhlas s použitím cookies. Více informací naleznte v sekci "Jak nakupovat".

Kombucha a její účinky

01.09.2022

Kombucha a její účinky

Chcete se dozvědět o účincích kombuchy? Jestli ano, tak jste na správném místě.

Co to ta kombucha vlastně je? Vysvětlíme-li si to velmi zjednodušeně, jedná se o zkvašený zelený nebo černý čaj, který případně můžeme dochutit ovocem, bylinkami, šťávami či cukr pro sladší chuť.

Víte, kdy se kombucha dostala sem k nám? Přesný rok není přesně znám, ale údajně to bylo někdy na konci 1. světové války, a to pravděpodobně z Ruska nebo Japonska. Kdy a přesně kde není známo, ale lze o tom dohledat spoustu příběhů a pověstí.

Ve 30. letech minulého století popularita tohoto nápoje rapidně klesla, a to z toho důvodu, že se začala šířit fáma o tom, že kombucha – houba dále v našem těle roste, což samozřejmě není pravda.

Nyní je kombucha oblíbená i mezi celebritami, dopřává si jí třeba americká zpěvačka Lady Gaga, herec Orlando Bloom, kterého můžete znát z filmů jako jsou Piráti z Karibiku, Hobita nebo Tří mušketýrů. Dále si jí oblíbil i režisér a scénárista Oliver Stone, který je autorem filmů jako třeba Alexander Veliký (2004), Divoši (2012) či Tokoví normální zabijáci (1994) nebo zpěvačka Madonna, herečka Deryl Hannah nebo Linda Evans.

A proč je vlastně tak oblíbená?

Někomu totiž její vzhledu nebude připadat příliš lákavá. Má ovšem spoustu benefitů.

Obsahuje vitamíny C, D, E, K a B, posiluje imunitu, podporuje střevní mikroflóru díky bakteriím, které obsahuje a pomáhá ke správnému fungování střev.

Pravidelné pití kombuchy by mělo podporovat lepší fungování mozku a srdce, a tím lépe zvládnout cukrovku.

Traduje se, že by měla pomoci i s nespavostí, špatnou náladou či alergiemi. Jsou dostupné i informace o vyléčení některých vážnějších nemocí pomocí pití kombuchy, ale nic z toho není ověřeno a žádné lékařské studie to nepotvrzují, proto nevěřte na tyto pověry a tzv. „babské rady“ a řiďte se pokyny od Vašeho lékaře.

Vzhledem k tomu, že kombucha obsahuje alkohol (díky kvašení obsahuje 0,5 až 1 %) a kofein, který je v čaji někteří lidé by ji konzumovat raději neměli. Do této skupiny lidí, pro které není vhodné kombuchu pít, patří těhotné a kojící ženy, abstinující alkoholici, malé děti nebo lidé, u kterých právě probíhá hormonální léčba.

A nakonec si řekneme jednu zajímavost ze světa literatury. Věděli jste, že o kombuche a jejích účincích psal ve své knize ruský spisovatel Alexander Solženicyn?

Ano, opravdu, a to konkrétně ve svém díle s názvem Souostroví Gulag, která byla psána od roku 1958 do roku 1968 a vydána v roce 1973, k nám do Československa se však dostala až po roce 1989. Do roku 1989 byla vydávána pouze jako samizdatová literatura. Tento autor v románu Souostroví Gulag popisuje, jak si pomocí kombuchy vyléčí zhoubný nádor.

 A jaký mate na to názor Vy?

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

Zjk3Nj