Tento web využívá k poskytování služeb, usnadnění použití, analýze návštěvnosti a personalizaci reklam soubory cookies. Používáním webu vyjadřujete souhlas s použitím cookies. Více informací naleznte v sekci "Jak nakupovat".
Ok

Jak poznat bezlepkové potraviny?

08.10.2022

Jak poznat bezlepkové potraviny?

Jak poznat bezlepkové potraviny? A pro koho jsou vhodné? Tohle a mnohem více se dnes dozvíte v našem článku.

1. věc, co je třeba si vysvětlit, co je to vlastně lepek.

Lepek neboli také gluten je přírodní bílkovina, na kterou můžeme mít intoleranci a v horším případě celiakii. Vyskytuje se především v obilovinách a výrobcích z nich vyrobených – těstoviny, pečivo, cereálie, mouka, ovesné vločky, strouhanka, sušenky, … Někdy se do výrobků přidává za účelem pojiva. Těsto je díky němu více vláčné, pojí ho dohromady a pečivu dodává křupavost.

Tzv. „diet culture“ často udává, že lepek je pro naše tělo špatný a tloustne se po něm. Opak je pravdou, po lepku opravdu nepřiberete, a proto není důvod se mu vyhýbat. Důvod k vyhýbání je jen tehdy, nedělá – li Vám dobře, máte na něj intoleranci či máte diagnostikovanou celiakii.

A co to ta celiakie vlastně je? Jedná se autoimunitní onemocnění, kdy lepek zánět sliznice tenkého střeva. Mezi typické příznaky patří bolest břicha, nadýmání, zvracení, průjem nebo naopak zácpa. Kromě těchto příznaků se objevuje i vyrážka, ubývání na váze, zvýšená kazivost zubů či nadměrná únava.

Spousta potravin je přirozeně bezlepková. Jedná se o ovoce, zeleninu, maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, proso, pohanka, luštěniny, ořechy a mnohem více.

To že v těstovinách, mouce a jiných výrobcích z obilovin je lepek, neznamená, že lidé s jeho intolerancí je jíst nemohou. V dnešní době již existuje spoustu variant, jak se s touto nemocí stravovat téměř bez omezení.

V obchodech najdeme sekce, kde se prodávají speciálně jen bezlepkové potraviny. Tyto potraviny jsou označeny značkou přeškrtnutého klasu a nápisem „bez lepku“ nebo „gluten free“. Často se stává, že firmy tyto produkty zbytečně zdražují, a proto je dobré si dávat pozor a nejdříve si o tom něco zjistit.

Typickým příkladem jsou polotovary, například pečivo. Bezlepkové pečivo si můžeme upéct i sami doma, vyjde levněji a kolikrát bude i chutnější. Jako mouku může použít buď bezlepkovou nebo i kokosovou, mandlovou, konopnou nebo amarantovou mouku, které jsou přirozeně bez lepku. Lze pořídit i bezlepkové směsi na pečení dortů, koláčů a chlebů. Bezlepkové mouky i směsi si můžete zakoupit na našem e – shopu, kde máme pestrý výběr.

Stejně tak na našem e–shopu můžete najít i jiné bezlepkové produkty – puding, paštiky, kaše, strouhanku, těstoviny, piškoty atd.

Doufáme, že jste, co se týče bezlepkových potravin zase o něco chytřejší a víte, že není třeba se lepku vyhýbat, není-li to ze zdravotního hlediska nutné.

 

MTE2YWVjYm